Image Alt
  /  Zanimljivosti   /  Šta je pčelinji otrov?

Šta je pčelinji otrov?

ŠTA JE PČELINJI OTROV

Pčelinji otrov ili apitoksin je bezbojna gusta tečnost karakterističnog mirisa, sličnog mirisu meda i ljutogorkog ukusa. Proizvode ga pčele radilice posebnim žlezdama. To je u stvari sekret žaočnog aparata pčele, koji joj služi za zaštitu od neprijatelja.

Lekovite osobine pčelinjeg otrova

Pčelinji otrov se koristi za lečenje reumatizma, ublažavanje bolova, snižavanje krvnog pritiska i količine holesterola u krvi.

U poređenju sa drugim životinjskim otrovima, pčelinji otrov je po delovanju blizak delovanju zmijskog otrova, s tom razlikom što je kod pčela prisutan u malim količinama.

Posledice delovanja pčelinjeg otrova na čovečiji organizam zavise od broja i mesta uboda, kao i od osetljivosti konkretnog organizma.

Šta sadrži pčelinji otrov?

Pčelinji otrov sadrži suve materije, vodu, n-amilov, izoamilov i etilov acetat. On je u stvari smeša više sastojaka organskih i neorganskih materija. Od mikroelemenata, ovaj otrov sadrži: gvožđe, jod, kalijum, kalcijum, magnezijum i dr. Belančevine i peptidi čine oko 80% suve materije otrova i u njima se nalaze najaktivniji biohemijski i farmakološki sastojci.

Napomena

Pčelinji otrov u lečenju ljudi može se primenjivati samo po odobrenju lekara i u njegovom prisustvu.
U slučaju neželjenog uboda, naročito u predelu glave, dok ne dođe do intervencije lekara, primeniti sledeću terapiju: istisnuti otrov što se više može, a mesto uboda obložiti hladnim oblogama.

Upotreba pčelinjeg otrova

Pčelinji otrov može se u organizam čoveka uneti ubodom pčela, injekcijama ili inhalacijom (vode pomešane sa pčelinjim otrovom).

SR Pčelarsko domaćinstvo Mijailović