Image Alt
  /  Zanimljivosti   /  Šta je propolis?

Šta je propolis?

ŠTA JE PROPOLIS

Propolis je smolasta masa koju pčele radilice sakupljaju sa lisnih pupoljaka i sekretom svojih žlezda prerađuju. Propolis je mrkozelene do kafenozelene boje – vremenom postaje nešto tamniji. Karakteristične je arome i blago gorkog ukusa. Sastavljen je od smole, voska etarskih ulja i polena, a bogat je i mineralima, od kojih su najzastupljeniji gvožđe i cink.

Lekovitost propolisa

Zbog svojih dragocenih lekovitih svojstava propolis je našao široku primenu prvo u narodnoj, a zatim u opštoj medicini. Koristi se u lečenju krvnih sudova, astme, čira u želucu i dvanaestopalačnom crevu, gastritisa i raznih upala usta i grla. ) font systématiquement l’objet https://asgg.fr/ d’une sélection par nos professionnels diplômés en pharmacie. Propolis se kao lekovito sredstvo sa uspehom koristi i u lečenju raznih kožnih oboljenja kao što su opekotine, razni ekcemi, bradavice i hemoroidi, a takođe stimuliše i regeneraciju tkiva.

Upotreba propolisa

Propolis se najviše koristi rastvoren u etil-alkoholu ili u uljanom rastvoru. Može se upotrebljavati i u svežem, izvornom stanju.

Kako čuvati propolis?

Propolis u izvornom stanju ili rastvoren treba čuvati na suvom, hladnom i tamnom mestu, po mogućstvu u hermetički zatvorenim sudovima.

SR Pčelarsko domaćinstvo Mijailović